Ak ste boli na Islande, dozaista vám Brennivín niečo hovorí. Ide o tradičný a najpopulárnejší alkohol krajiny vikingov, ktorého doslovný preklad znie “horiace víno”, všetci ho však poznajú pod názvom “Čierna smrť”.

Tradična islandská pálenka vzniká kvasením obilia alebo zemiakovej kaše a je dochutená kmínom. Na Islande sa do poldecákov nalieva už desaťročia a najviac si ho vychutnáte v strede zimy počas festivalu Þorrablót.

Sledujte Manmagazin.sk aj na Instagrame — TU —

Brennivin alkohol
Brennivín sa v Británii predáva už 2 roky a stal sa veľmi obľúbený

Výroba sa začala v roku 1935, kedy bola fľaša tohto alkoholu celá čierna s hlavou lebky, čím chcela vláda zmierniť jeho predaj. Malo to ale opačný účinok a tento nápoj sa stal ešte viac populárnym. V súčasnosti fľašu zdobí stále čierna etiketa, avšak s mapou Islandu.

Brennivin alkohol

Hoci je “Čierna smrť” sama o sebe unikátny alkohol, no kto si chce tento destilát naozaj vychutnať, mal by mu byť podávaný s fermentovaným žralokom. Pokiaľ ale nemáte rád tvrdé, domáci odporáčajú ochutnať iné skvelé nápoje založené na Brennivíne.

Keď sa tento alkohol objaví na našich trhoch, dávajte si pozor. Islanďania totiž garantujú, že z ich pánelky budete tak na šrot, že si nebudete pamätať ani vlastné meno! Odvážlici bacha teda, aby ste sa náhodou ráno neprebudili napríklad v hlavnom meste Islandu. 😀

Brennivin alkohol

Brennivin alkohol Brennivin alkohol Brennivin alkohol

Zdroj: Theguardian.com, Wakeupreykjavik.com | Foto: Twitter