Pikantnosť (pálivosť) každej papričky sa meria pomocou Scovilleho stupnice, ktorá porovnáva množstvo látky zvanej kapsaicín (spôsobuje pálenie stimuláciou receptorov cez nervové zakončenia jazyka). Počet Scovilleho jednotiek pálivosti (SHU) zodpovedá prítomnému množstvu kapsaicínu, a teda, čím viac SHU má paprika, tým je pálivejšia. My vám prinášame zoznam tých najpálivejších papričiek na Zemi s ich vizuálnym opisom.
Pre porovnanie: bežné papričky v našich záhradách (ako kápie, baranie rohy, feferónky a podobné) majú SHU od 2 500 – 8 000. Sladká paprika má SHU 0.
(názvy papričiek sú písané v pôvodnom pomenovaní, pod ktorým sú celosvetovo známe)
(rebríček sa môže neustále meniť, nakoľko ľudia využívajú moderné spôsoby na vyšľachtenie ešte pálivejších odrôd papričiek)
Serrano
Tieto papričky obsadili desiate miesto rebríčku. Serrano sa pestuje hlavne v Novom Mexiku a obsahuje relatívne neškodnú mierku SHU od 10 000 – 23 000.
Tabasco
Paprička Tabasco sa nachádza na deviatom mieste. Používa sa na výrobu omáčky a patrí medzi najpikantnejšie sériovo vyrábané papričky pre bežnú spotrebu. Produkt je originálne z Louisiany a jeho SHU sa pohybuje medzi 30 000 – 50 000.
Cayenne
Tenké červené papričky, tiež známe aj ako Guinea. Často sa používajú pomleté na prášok a využitie nachádzajú ako korenie vo varení. Ich SHU sú veľmi podobné Tabascu, pohybujú sa od 30 000 – 50 000.
Tepin
Veľkosťou malé čili papričky Tepin sa pestujú hlavne v Texase a v Mexiku. Obsadili siedme miesto. Radia sa už medzi viac horúce papričky, na stupnici SHU je to medzi 50 000 – 100 000.
Bežné papričky v našich záhradách dosahujú SHU „len“ v rozpätí 2 500 – 8 000.
Guntur
Paprička Guntur je pôvodne z Indie, Srí Lanky a juhovýchodnej Ázie. Obsahuje 100 000 – 350 000 Scovilleho jednotiek pálivosti. V kuchyni sa používa vo veľmi malých dávkach.
Scotch Bonnet
Scotch Bonnet alebo tiež známe ako Karibské čili papričky sú príbuzné Habaneru a ich pôvod je Karibik, Guyana a Maldivy. SHU sa pohybuje medzi 100 000 – 350 000.
Habanero
Papričky Habanero pochádzajú z Mexika a už dlho sa radia medzi jednu z najznámejších odrôd svetových pálivých paprík. Malé, pestrofarebné (purpurová, oranžová, čokoládová) vyzerajú ústretovejšie než v skutočnosti sú. Ich pálivosť sa pohybuje medzi 100 000 – 350 000.
Red Savina
Red Savina je vyšľachtená odroda papričky Habanero s dvojnásobnou dávkou pikantnosti oproti štandardnému Habaneru. Pestuje sa výhrade v Kalifornii a jej SHU sa pohybuje okolo 577 000 jednotiek.
Ghost
Bhut Jolokia, bežne známa ako Ghost Pepper, je paprička, ktorá bola objavená Američanmi pred vyše desiatimi rokmi a okamžite vystrelila na popredné miesta medzi najpálivejšie papričky. Momentálne jej patrí druhé miesto a jej SHU sa pohybuje od 800 000 – 1 000 000 jednotiek. Pôvodom je z Indie a vo veľmi malom množstve sa používa na liečbu niektorých žalúdočných ochorení.
Trinidad Moruga Scorpion
Novoobjavená paprička Trinidad Moruga Scorpion (2012) je prírodný ručný granát, ktorý dosahuje SHU okolo 1,2 milióna – 2 milióny jednotiek pálivosti. Netreba dodávať, že asi nenájdete veľa receptov s jej využitím. Je tak silná, že vie vypáliť oči, spustiť horenie a dokáže odstrániť povrchové laky a nátery.
Zoznam všetkých celosvetových odrôd zoradených podľa SHU: chilli