Stáva sa zo Slovenska smetisko Európy? Kauza nekvalitného tovaru v našich obchodoch dáva za pravdu všetkým, ktorí chodia za nákupmi potravín do susedného Rakúska. Nejde totiž už len o malomeštiacky výstrelok, pretože štátna veterinárna a potravinová správa SR verejne potvrdila, že potraviny za našou západnou hranicou sú kvalitnejšie. Veľké porovnanie kvality tovaru na našich a rakúskych regáloch vo vás vzbudí spravodlivý hnev.



Máme iné chute a hlbšie do vrecka ako “Rakušáci” či zvyšok západnej Európy. Takto alibisticky vraj už v minulosti odpovedali výrobcovia “dvojitých” potravín slovenským médiám na otázku, prečo majú potraviny pre náš trh inú chuť alebo zloženie. Tieto argumenty sú pohoršujúce aj vzhľadom na fakt, že mnohokrát má totožná potravina “u susedov” dokonca nižšiu cenovku ako u nás a zovšeobecňovať chuť Slovákov na menej percent mäsa či viac dusitanov je na zaplakanie.

potraviny

Už v poradí druhý test rovnakých slovenských a rakúskych potravín opäť potvrdil, že jeme nekvalitnejšie potraviny. „Máme jednotný spoločný európsky trh a vyrábame tu občanov druhej kategórie,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. „Výsledky sú ešte horšie ako v prvej fáze,“ netajil sklamanie Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS). „Nadnárodné korporácie si nás pomýlili so smetiskom potravín a my sa musíme brániť,“ uviedla názor ku kauze aj poslankyňa Eva Antošová, členka výboru Národnej rady pre poľnohospodárstvo.

pizza ŠVPS
Vľavo pizza pre slovenský trh / vpravo pizza pre rakúsky trh Zdroj: ŠVPS

Testovaných bolo dokopy 33 druhov tovaru, pričom len u 6-tich vzoriek nebol zistený žiaden rozdiel v kvalite. Najväčšie rozdiely boli podľa ŠVPS nájdené v podiele mäsa, ktoré prevažovalo v rakúskych šunkách, naše mäsové výrobky mali navyše aj viac soli a dusitanov. Syr typu Brie sa výrazne odlišoval vo vzhľade, chuti i textúre. Čierne korenie celé, zakúpené na Slovensku, malo výrazne slabšiu vôňu, chuť a menej účinnej látky -piperínu. Populárna pizza z reklamy ponúka Slovači o dosť chudobnejšiu oblohu a Fantu nám sladia namiesto cukru glukózovo-fruktózovým sirupom. Rozdiely boli nájdené aj v obsahu mäsa v rybých prstoch či chuti a pachu čokolády Merci.

Zdroj: ŠVPS SR, pluska.sk | Foto: ŠVPS SR, pixabay, giphy