S mliekom či bez mlieka, malá či veľká, s cukrom či bez neho, v šálke či v umelom pohári, v práci či doma. Všetky tieto spojenia majú spoločného menovateľa, ktorým je KÁVA. Poďme si teda o nej povedať viac. Pripravte sa na množstvo zaujímavostí, o ktorých ste možno ani len netušili.

Káva a jej história

Káva je nápoj pripravený z rozomletých pražených semien kávovníka. Káva je mierne kyslá (5.0 – 5.1 pH) a kofeín, ktorý obsahuje môže mat stimulačný efekt na ľudský organizmus. Káva je druhým najkonzumovanejším nápojom na svete.

Dejiny sa začali písať už v Etiópii, odkiaľ pochádza divoký kávovník. Z tohto obdobia pochádza aj názov kaffa. Nie je možné presne určiť rok pestovania kávy, ale viacero zdrojov hovorí o 6.storočí, kedy sa káva začala pestovať v Jemene. V arabskom meste Mokka vznikol obchod s kávou, ktoré malo veľký význam. Až v roku 1616 bol mladý kávovník privezený do Amsterdamu a začalo sa mu veľmi dobre dariť. V Európe začala byť káva populárnou v 17.storočí, kde jej začiatkom bolo pravdepodobne otvorenie prvej európskej kaviarne v Benátkach v roku 1645. Jej pitie sa v Európe stalo masovou záležitosťou až v 19.storočí.

Ročne sa na celom svete vypije viac ako 400 miliárd šálok kávy.

Nápoj náš každodenný

Pijeme ju doma, v práci či v kaviarni. Pre niektorých sa už káva stala samozrejmosťou a potrebujú ju dennodenne. V práci s kolegami pri cigaretke a klebetách alebo každé ráno doma. Aj napriek tomu, že mnohým nechutí, pijú ju, lebo si myslia, že ich naštartuje a vzpruží. Iní si zase vedia kávu vychutnať plnými dúškami. Už sa stalo zaužívanou frázou slovné spojenie: Ideme na kávu. Aj keď niekedy si v konečnom dôsledku kávu ani neobjednáme. Každopádne, zaujímavá zámienka na rande.

K dispozícii sú rôzne druhy káv. Espresso, Ristretto, Lungo, Espresso doppio, Cappuccino, Caffé Macchiato, Latte, Latte macchiato, Írska káva, Moka káva, Turecká káva, Alžírska káva či Frappé. Každému chutí niečo iné, a preto je výber na každom z nás.

Žena pijúca kávu

Piť či nepiť?

Shakespeare povedal slávny výrok: Byť či nebyť. My sa pýtame: Piť či nepiť? Ťažká otázka! Dokonca aj názory odborníkov sa rozchádzajú pri problematike kávičkovania. Jedni tvrdia, že nám káva prospieva, pretože obsahuje vysokú antioxidačnú aktivitu a navyše má blahodarné účinky pre zdravých ľudí. Káva dokonca pomáha pri zápche a ochráni vás pred cukrovkou. K negatívnym vplyvom kávy môžeme pripísať dvíhanie hladiny krvného tlaku. Jednoznačne by kávu nemali piť ľudia so srdcovými ochoreniami. Raz mi jeden odborník povedal, že ak nemám problémy so srdcom, môžem denne vypiť aj 4 kávy. Práve 4 šálky sú denným limitom. Obsahujú až 300 mg kofeínu, ktorého konzumácia by sa prekročiť nemala.

Zaujímavosti na záver

Ročne sa na celom svete vypije viac ako 400 miliárd šálok kávy.

Najväčšími producentmi kávy na svete sú Brazília, Vietnam, Indonézia a Kolumbia.

Za poškodenie kávovníka bol vo Francúzsku v 17.storočí trest smrti.

Dnes sa kvôli nadmernej produkcii prebytočná káva likviduje.

Káva bola v 17.storočí označená ako Satanov nápoj, kvôli obavám, že nahradí víno, posvätené Kristom.

Najviac kávy sa vypije vo Fínsku – až 12 kilogramov na obyvateľa.

Najdrahšou kávou na svete je Kopi Luwak (cca 400-500 Eur).

Káva je hneď po rope druhou najobchodovanejšou komoditou na svetových burzách.

 

Foto: internet