Nenechajte sa odradiť zápachom. Olomoucké tvarôžky sú božsky chutiaca špecialita!
Za charakteristickú vôňu, podľa ktorej Olomoucké tvarôžky okamžite identifikujete, môže rozklad bielkovín v odtučnenom mlieku, z ktorého sa vyrábajú. Zrejúci stolový syr má typickú pikantnú chuť a zlatistá farba z neho robí zlatý nuget medzi syrmi. Teda aspoň pre gurmánov.
Pôvodný názov sedliacke tvarôžky by mohol vzbudzovať dojem, že išlo o jedlo chudoby, no pravdou je, že mazľavo-voňavá pochúťka si svoje miesto našla aj na kráľovských stoloch. Prvé zmienky o kvarglách, ako sa tiež syr nazýva, sú z pätnásteho storočia. V 17. a 18. storočí už mali pevné miesto v jedálničkoch naprieč všetkými spoločenskými vrstvami a boli tak populárne, že sa dokonca používali aj ako pláca za prácu. Takto odmeňovaní boli, napríklad, studniari v Hradečnej pri Uničove v roku 1601, ktorí dostali za jednú vyhĺbenú siahu 1 zlatý a 2 kopy tvarôžkov. Ich spoločenská hodnota ešte viac vzrástla, keď boli vo Viedni v roku 1872 na svetovej výstave aj ocenené.

Historickým základom je netučný tvaroh a soľ. Zmes sa pripravovala v drevených sudoch, v ktorých ju šliapali mladé devy. Následne sa pomocou drevených foriem budúci syr tvaroval do koliesok, tyčiniek alebo kociek. Nasledovalo troj- až štvordňové schnutie, opláchnutie vodou a ďalších pár dní dozrievania. Dnešná výroba sa líši pridaním regulátorov kyslosti a mliekárenských kultúr. Miesto dievčat a drevených sudov sa používajú stroje a antikorové nádoby. Hygienické predpisy nepustia.:)
Ako každá správna tradičná delikatesa, aj Olomoucké tvarôžky majú svoje múzeum. To nájdete v Lošticiach, približne tridsať kilometrov od Olomouca. Prečo práve tu? Prívlastok „Olomoucké“ syr získal vďaka predaju na Olomouckých trhoch. Výroba bola vždy v Lošticiach. Dedinka bola tak malá, že sa proste ujal názov podľa väčšieho a významnejšieho mesta. Loštice si však svoj gurmánsky poklad nenechali vziať. Pôvodná manufaktúra Aloisa Wesselsa stojí dodnes a ponúka múzeum, ktoré vás oboznámi s históriou, výrobou a tiež budúcnosťou jedinečnej pochúťky. Prehliadka končí v predajni, ktorá ponúka veľmi pestrú variáciu tvarôžkov. Ochutené cesnakom, čili, klasické, veľké. Nebudete si vedieť vybrať.

Kvargle by nemali byť výsadou jedálničkov gurmánov a pivárov. Syr obsahuje len zanedbateľné množstvo tuku. S miernou nadsázkou by sme mohli povedať, že ide o čisté bielkoviny, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné. Najväčší fajnšmekri tvarôžky skladujú na radiátoroch, pretože poriadne prezreté a roztečené chutia najlepšie. Ak s radosťou výraznú arómu prenecháte najväčším fanúšikom, môžete tvarôžky napríklad vypražiť. Klasicky ako dobre známy „smažák“.

Najväčším prekvapením aromatického syru sú zákusky, ktorých základom sú práve Olomoucké tvarôžky. Netypickú cukráreň nájdete v Lošticiach. V roku 2012 ju otvorila rodina Poštulkovcov a aj napriek prvotnému zdráhaniu sa nadšencov gastronómie sa dnes teší veľkej obľube. Až tak veľkej, že pobočku cukrárne nájdete aj v Olomouci. Charakteristický zápach je v zákuskoch potlačený prevažne sladkými ingredienciami, a ak by vás hostiteľ neupozornil, čím vás ponúka, zrejme by ste tvarôžky v zákusku ani nepostrehli.

Olomoucké tvarôžky sú nepochybne delikatesou svetovej úrovne. Preto si zaslúžia aj vlastný festival. Prvý ročník sa odohral tento rok v apríli na Hornom námestí v Olomouci a viac ako prekvapil doslova všetkých zúčastnených. Organizátorov a predávajúcich neuveriteľnou účasťou, návštevníkov množstvom ponúkaných špecialít. Budúci ročník by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Teda minimálne vtedy, ak sa považujete za milovníka gastronómie.

Foto: autor, chrisinbrnocr.blogspot.com